Pagini

marți, 12 noiembrie 2013

Coalitia pro ieftinirea creditelor lupta pe toate fronturile

Ultima reduta in calea creditelor scumpe a cazut: a intrat in vigoare legea ce elimina comisioanele abuzive


In sfarsit a intrat in aplicarea legea privind contractele de credit, conform careia dispar anumite taxe percepute de banci la credite, unele comisioane sunt inghetate, iar dobanda nu va mai putea fi calculata dupa cum bate vantul si dorinta bancilor. Aceste modificari trebuie sa fie introduse in contractele de credit pana in toamna, insa, ele sunt obligatoriu si in prezent, cu conditia obligatorie ca respectivul client sa ceara modificarea contractului de credit si corelarea acestuia cu termenii legii in vigoare.

1) Imprumut rapid doar cu buletinul Mindi

[Completeaza formular]


2) Provident - Imprumut rapid in 24 ore

[Accesati online - AICI]


3) Oferta Telecredit - credit online

[Completeaza formular]


In sfarsit traim ziua in care bancile sunt efectiv obligate sa elimine comisioanele abuzive si sa refaca toate contractele de credit in sensul aducerii lor in parametrii legali.

"Noi ne dam seama ca modificarile nu pot fi facute peste noapte. Dar creditorii sa nu inteleaga ca au la dispozitie 90 de zile si abia dupa aceea trebuie sa micsoreze comisioanele. Nu. Aceste actiuni intra in vigoare imediat. Ca le trebuie timp sa scrie si aceasta expresie in text, asta e alta problema", spune Mihail Meiu, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

Atentie! "Daca nu te prezinti la banca sa semnezi aditionalul, banca il ia ca atare si se considera acceptare tacita, dar nu oricum, ci numai pentru acele aspecte prevazute de lege", adauga Meiu.

Conform specialistilor, clientii trebuie sa faca o cerere si sa o depuna la banca, pentru a li se modifica contractele de credit si a li se pune in acord cu prevederile legii.

Pentru cine este utila noua lege?

Aceasta lege reglementeaza creditele pentru consumatori, deci, nu pentru persoanele fizice. In privinta creditelor, legea cuprinde toate categoriile de credite, de la ipotecar, la credite de consum, etc., indiferent de valoarea lor, de momentul in care au fost semnate, etc.

Ce comisioane dispar?

Prin aplicarea legii contractelor de credite, dispar comisioanele percepute la plata in cash a ratelor, disoare comisionul de retragere din credit si comisionul de risc.

De asemenea, dobanzile modificate in functie de conditiile pietei vor disparea, dobanda variabila va fi alcatuita dintr-un indicator variabil (ROBOR, EURIBOR, etc), la care se insumeaza o marja a bancii. La aceasta marja poate sa umble bancile, ridicand costurile reale ale creditelor dupa bunul plac, deci, acest punct este unul vulnerabil pentru consumatori.

Evident, puteam avea si scumpiri ale imprumuturilor, de exemplu, comisionul de rambursare acolo unde era prezent era mai mic decat cel stabilit prin lege, ca sa nu mai vorbim ca in multe cazuri era inexistent. Evident, repreznentantii bancilor considera ca eliminarea acestor comisioane va crea un impact negatig asupra costurilor bancilor, ce va influenta costul creditelor noi, deci, o scuza pentru viitoarele scumpiri ale imprumuturilor, am spune noi.

Evident, trebuie sa studiati cu atentie actele aditionale, inainte de a le semna, dar, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa depuneti o cerere la banca pentru modificarea contractului de imprumut.

Nu uitati ca exista intotdeauna si alte solutii, unele chiar la indemana; multe institutii financiare au in portofoliu credite de refinantare, deci, puteti oricand gasi o oferta mai buna.

Cel mai important lucru existent in lege este legat de situatia in care clientii se gasesc in imposibilitatea de a plati ratele, din cauza majorarii dobanzilor, caz in care banca nu poate sa rezilieze contractul decat daca a transmis in scris clientului o propunere de reesalonare a creditului sau o refinantare a imprumutului.
Custom Search