Pagini

luni, 17 martie 2014

Uite rata, nu e rata!

Vom plati rate mai mici la creditele in franci elvetieni?


Desi parea un subiect inchis, electorata se pare ca revine in forta, iar revenirea se va produce, conform zicalelor unui deputat PSD (Emil Nita, daca nu ma insel), sub forma unei ordonante de guvern, cel putin aceasta este opinia respectivului domn.

Desi, nu face subiectul acestui articol, am hotarat sa incep cu aceasta informatie dintr-un motiv simplu, electorata pare sa fi acaparat anumiti adepti, ba mai mult de atat, lucrurile sunt destul de involburate pe piata financiara din Romania, unde noutatile se tin lant.

De ce nu renunta Guvernul la electorata? Ce interes are BNR in acest sens? Ei bine, pana la urma, nu vad rostul acestor intrebari, in contextul in care omului de rand nu i se cere parerea, deci, ar trebui sa-l punem in fata, atunci cand incercam o argumentatie, de orice fel ar fi aceasta.

Cine si ce intelege din electorata este mai putin important. Ar fi minunat sa-si produca efecte, in contextul in care, dupa parerea noastra enuntata anterior, nu doar clientii vor beneficia (desi, pe termen scurt de acest asa-zis cadou electoral, pentru ca pe termen lung, in fapt, clientii vor plati mai mult pentur un credit), ci si bancile.

1) Imprumut rapid doar cu buletinul Mindi

[Completeaza formular]


2) Provident - Imprumut rapid in 24 ore

[Accesati online - AICI]


3) Oferta Telecredit - credit online

[Completeaza formular]


Cand vine vorba de interesul bancilor in subiectul "electoratei", parerea noastra este aceea ca acestea sunt mult mai doritoare de electorata decat este romanul de rand. Pentru banci va fi efectiv un moment de respiro, in care, vor avea posibilitatea sa reesaloneze acele credite cu intarzieri intre 30 si 90 de zile. De ce n-o fac astazi? Pentru ca astazi este interzisa prin lege reesalonarea unui credit ale caror intarzieri ale ratelor au depasit 30 de zile. Practic, dupa 30 de zile de intarziere la ratele unui credit, banca este obligata sa inceapa procedurile de recuperare a creantelor.

Instituirea acestei perioade de majorare a posibilitatii de reesalonare a unui credit ale caror restante au depasit cele 30 de zile, inseamna pentru banca, o revigoare si o diminuare totodata a creditelor neperformante, fapt ce ar conduce la o scadere a garantiilor catre BNR. BNR, dupa cum stim, sanctioneaza bancile pentru creditele neperformante, prin solicitarea maririi garantiilor, fapt ce duce la anumite decizii din partea bancilor, in contraargument la scaderea dobanzii de referita impuse de BNR ca masura de scadere a ratelor la credite, si nu la depozite, cum au preluat-o bancile.

Revenind la intrebarea secundara din acest articol, trebuie sa stiti ca un domn, anume, Avocatului General al Curtii Europene de Justitie, pe numele dansului - Nils Wahl, in contextul uni proces dintre doi maghiar si o OTP Ungaria, sustine ca acele clauze dintr-un contract derulat in franci elevetieni, prin care se stipuleaza ca ratele se platesc la cursul din data platii efective, pot fi considerate abuzive. Deci, cu alte cuvinte, un client ar trebui sa-si plateasca rata la un curs echivalent celui din ziua contractarii creditului.

Daca ne gandim la numarul mare de romani ce au contractat credite in franci elvetieni, putem sa ne si imaginam ce impact ar avea o asemenea decizie, care daca ar fi luata la nivelul curtii europene, ea va trebui transpusa si in legislatia tarilor membre UE, deci, si in cea a Romaniei. Avand in vedere cresterea mare a cursului francului, de la nivelul anilor 2006-2008, pana in prezent, oamenii vor avea de beneficiat de pe urma unei astfel de decizii.

Si totusi, de ce doar francu elevetian? De ce nu si restul valutelor, ca de exemplu, euro? Intrebarea este una, daca-mi permiteti, rezonabila, in conditiile in care, nici cei ce s-au imprumutat in euro, nu stau mai pe roze, evident, poate nu sufera la fel de tare ca imprumutatii in franci elvetieni, insa, pierderea si in cazul lor este una semnificativa. Un raspuns superficial pot sa vi-l dau personal: Elvetia nu este in Uniunea Europeana, si colac peste pupaza, au mai si suparat-o pe domnisoara Uniune Europeana in ultima vreme, elvetienii. Deci, poate ca respectivul domn avocat doar arata o oarcare pisica catre elvetieni, desi, greu de crezut ca este doar asta, eu insumi manifestandu-mi superficialitate in acest raspuns sumar.

Una peste alta, o astfel de masura ar crea un adevarat un respiro pentru cei cu creditele in valuta, si ar surclasa de departe electorata romaneasca, cel putin in privinta intentiei de crestere a consumului. Ratele creditelor in franci elevetieni aproape ca s-ar injumatatii in contextul in care oamnii vor plati acele rate la cursul francului elvetian din momentul in care au contractat creditul. Daca mai intervine si Inalta Curte de Casatie si Justitie cu cateva jurisprudente care sa imbrace deciziile din procesele intentate de clienti pe suportul clauzelor abuzive, anul viitor vom avea un PIB crescut, pe masura de crestere a consumului. 
Custom Search